OKN BIUROWIEC OKNOPLAST KRAKÓW
PROJEKT KONCEPCYJNY 2015 (BIUROWIEC W KRAKOWIE)
Rozbudowa i przekształcenie istniejących budynków biurowych firmy Oknoplast Kraków
IDEA
 
Oknoplast Kraków - marka jednego z liderów innowacyjności w Europie, zaliczana do grona pięciu największych producentów stolarki otworowej, posiadająca ponad 1800 salonów na terenie większości liczących się krajów Starego Kontynentu, legitymująca się zarówno wysoką jakością jak i nienaganną estetyką produktów - to firma z bogatym doświadczeniem i historią zapisaną w ścianach będących świadkiem dynamicznie zachodzących przemian i rozwoju.
Istniejące obiekty biurowe, stanowiące przedpole strefy produkcyjnej mieszczą w tej chwili część aministracyjną, stanowiąc wraz ze znajdującym się w parterze showroom'em wizytówkę Firmy. Prężny rozwój na przestrzeni ostatniej dekady - znalazł odzwierciedlenie w rozbudowie części administracyjnej i budowie nowych hal w południowo-wschodniej części lokalizacji. Zmianie uległa również identyfikacja wizualna Oknoplastu, zachowując jednak - co istotne - charakter poprzedniego, rozpoznawalnego na arenie międzynarodowej logotypu.
 
Architektura nowego obiektu biurowego, w swoich założeniach, powinna szanować dotychczasowy dorobek firmy, uwydatniać pozytywne aspekty funkcjonalno przestrzenne a jednocześnie być znakiem postępu wpisującym się w innowacyjny charakter marki Oknoplast.
 
Piękna lokalizacja, naturalny kontekst zieleni i pól uprawnych, zestawione z nowoczesną linią produkcyjną dają możliwość nieszablonowego podejścia do zagadnienia projektowego. Budynek biurowy wzniesiony ponad istniejącymi obiektami - stanowi swoistą ramę i domknięcie kompozycyjne całości układu, tworząc jednocześnie doskonałe panoramy widokowe zarówno w przestrzeń natury jak i strefę wysokiej technologii. Nowy budynek czerpie z przeszłości, w przemyślany sposób uzupełnia i rozwija układ funkcjonalny, dodając nową wartość nie wyrzeka się przeszłości i korzeni, nie konkuruje z nimi, lecz wsparty na solidnym fundamencie symbolicznie wznosi się wyżej tworząc elegancki i rozpoznawalny w krajobrazie znak.
 
Budynek w założeniu maksymalnie wykorzystuje elementy produkowane przez firmę Oknoplast, w szczególności system fasadowy. Istniejące budynki mają zostać poddane renowacji (bez zmiany ślusarki), polegającej na wykonaniu modularnej elewacji z paneli aluminiowych pełnych i perforowanych. Niezmieniony zostaje również układ komunikacyjny - pozostaje taka sama jak dotychczas ilość miejsc parkingowych oraz sposób poruszania się po terenie.
FUNKCJA
 
Oknoplast zmienia swoje oblicze. Zarówno Firma jako instytucja, jak i samo Centrum Administracyjne, przechodzą szereg zmian mających na celu większe otwarcie na klienta i nawiązanie z nim relacji. Projekt funkcji biurowej czerpie z dotychczasowych doświadczeń, wprowadzając nowe rozwiązania wychodzące naprzeciw wprowadzanym modelom obsługi Oknoplast. Odpowiednie ułożenie stref i intuicyjny odbiór placówki zarówno przez klienta jak i pracownika, idą w parze z przemyślanymi systemami zabezpieczającymi Strefę Zarządu, w sposób niekolidujący z transparentnością i spójnością przestrzenną budynku.
Oknoplast podtrzymuje wizerunek stabilnej, silnej instytucji. Jednocześnie poprzez swoją otwartość, przejrzystość i nowatorstwo formalne - staje się atrakcyjny wizualnie i przyjazny w obiorze dla wszystkich grup wiekowych.
Nadwieszenie nowego obiektu nad istniejącymi, zamiast wpisania go w przestrzeń pomiędzy, jest rozwiązaniem korzystniejszym zarówno pod względem funkcjonalnym jak i kompozycyjnym. Oparcie na żelbetowych tarczach, nie obciąża istniejących fundamentów, a konsultowany z konstruktorem od pierwszych szkiców koncepcyjnych układ stalowych ram, gwarantuje sztywność i stabilność nowego obiektu.
 
PARTER
 
Na parterze zlokalizowana została część reprezentacyjna, mieszcząca m.in. showroom, recepcję, oraz sale konferencyjne. Duża, otwarta przestrzeń bez podparć w środku, wydzielona mobilnymi ściankami szklanymi, pozwala na dowolną zmianę aranżacji w zależności od potrzeb. Zlicowanie nowej, szklanej fasady z nadbudowywanym niedawno obiektem od strony wschodniej, pozwoliło na zachowanie przestrzeni utwardzonej i istniejących miejsc parkingowych. Taka decyzja projektowa, pozwala również na ewentualne otwarcie przestrzeni ekspozycyjnej showroomu i rozwinięcie jej o plac przed budynkiem. Na dachu reprezentacyjnej przestrzeni poziomu parteru znajduje się -  dostępny przeszkloną klatką schodową i za pomocą windy - zielony taras. Kontrolowany przez recepcję dostęp zapewnia bezpieczenstwo użytkowania otwartej przestrzeni.
Zaplecza sali ekspozycyjnej oraz pomieszczenia socjalne, ulokowane zostały w ramach istniejących kubatur - połączonych ze sobą nowymi przejściami.
Dotychczasowy przeszklony pasaż, łączący oba budynki administracyjne, zastąpiony został -bięgnącym w jego śladzie - korytarzem doświetlonym światłem pośrednim.
 
STREFA ADMINISTRACYJNA
 
Główna część nowo-projektowanego budynku znajduje sie ponad istniejącą zabudową, odpowiadając poziomowi IV kondygnacji. Znajdujące sie w niej biura Kierowników i Dyrektorów, a także odrębna strefa biurowa Zarządu, poza oczywistymi walorami widokowymi - szeroka, 360-stopniowa panorama widokowa - stanowią bezpieczną strefę pracy w najwyższym standardzie.
Modernistyczna przewiązka pozwala na bezpośredni, chroniony dostęp do kondygnacji znajdujących się poniżej w obydwu budynkach, podnosząc tym samym efektywność komunikacyjną. Przyjęty w koncepcji układ funkcjonalny spełnia z nadwyzką załozenia programowe przyjęte przez Inwestora, pozwalając na dalszy rozwój - w zależności od potrzeb.
Bliskość poszczególnych sekcji programowych sprzyja efektywności pracy, a otwarty układ konstrukcyjny, z pokojami wydzielonymi lekkimi ściankami szklanymi zapewnia elastyczność i łatwość reorganizacji przestrzeni biurowej.
 
STREFA ZARZĄDU
 
Wydzielona strefa Zarządu znajduje się nad istniejącym budynkiem frontowym. Gabinety Prezesów nadwieszone nad strefą wejściową i wjazdową, mają najlepszą ekspozycję widokową, posiadają obszerne tarasy zielone, z możliwoscią ich całkowitego przesłonięcia. Obydwa pomieszczenia posiadają niezależne węzły sanitarne z prysznicami.
Gabinety Zarządu oraz ich reprezentacyjna część wypoczynkowa, są równocześnie strefą bezpieczną, mogącą działać niezależnie od funkcjonowania pozostałej części obiektu. Obszerna część przeznaczona na sale konferencyjne, wygodne i przestronne pomieszczenia Prezesów umożliwiają równiez prowadzenie wewnętrznych spotkań z pracownikami i przeprowadzanie prezentacji multimedialnych.
 
KOMUNIKACJA
 
Dostępność komunikacyjna najwyższej kondygnacji zepewniona została trzema klatkami schodowymi, oraz windą - łączącą strefę reprezentacyjną parteru (showroom, recepcja) z podniesionym ogrodem w poziomie +1 i strefą administracyjną - w centralnej części założenia.
Istniejąca przeszklona klatka schodowa po stronie wschodniej, jak i centralna, wewnętrzna klatka schodowa w budynku zachodnim - proponowane są do podniesienia i połączenia z nowym budynkiem. Nowo-projektowana centralna klatka schodowa wraz z przeszkloną windą panoramiczną, zlokalizowana zostałą wokół żelbetowej tarczy nośnej.
 
POMIESZCZENIA TECHNICZNE
 
Pomieszczenia techniczne węzła ciplnego lokalizowane są w poziomie parteru, w adaptowanych pomieszczeniach istniejących budynków. Urządzenia chłodnicze, oraz ich czerpnie i wyrzytnie, wkomponowane zostały w przestrzeń pomiędzy istniejacym dachem a podniebieniem dolnego stropu nowoprojektowanego biurowca. Takie rozwiązania pozwalają na zachowanie czystości formalnej architektury, podnosząc jakośc użytkową pomieszczeń, jednocześnie gwarantują zachowanie odpowiednich parametrów działania poszczególnych urządzeń i centrali wentylacyjnych.
ROZWIĄZANIA ENERGOOSZCZĘDNE
 
Prostota i oszczędność formy nowego biurowca sprzyja rozwiązaniom podnoszącym komfort użytkowy, a w połączeniu ze świadomym stosowaniem dostępnych technologii - gwarantuje również energooszczędność układu. Zoptymalizowanie przegród budowlanych (w tym fasady) i rozwiązań instalacyjnych opartych na dynamicznym modelu energetycznym, przyczyni się do podniesienia komfortu użytkowania (temperatura odczuwalna, wilgotność względna, prędkość przepływu powietrza, akustyka).
Na potrzeby budynku chłód będzie generowany za pośrednictwem kompaktowych agregatów chłodu chłodzonych powietrzem, zlokalizowanych w pomieszczeniu agregatów chłodu pod schodami stropem części administracyjnej budynku.
Odpowiedni klimat pomieszczeń zapewniony będzie poprzez system klima-konwektorów podłogowych. Zastosowanie automatycznych żaluzji zewnętrznych, z możliwością niezależnego sterowania z wnetrza, skutecznie ograniczy niebezpieczeństwo przegrzewania.
Również istniejace budynki poddane renowacji, dzięki zastosowaniu perforowanych paneli aluminiowych - ujednolicających i porządkujacych fasadę - staną się bardziej przyjazne pracownikom. Pomieszczenia narażone dotychczas na przegrzewanie w okresach letnich, poprzez opowiedni dobór perforacji fasady wentylowanej, nie będą już wymagały intensywnej pracy klimatyzatorów, a walory widokowe z wewnatrz na zewnątrz nie ulegną pogorszeniu.

Zobacz pozostałe projekty

TPL Teatr_Polski w Szczecinie
WLK_Warszawa-Łazienki-Królewskie
ZDK Plac przed pawilonem ZODIAK w Warszawie
TYR Laboratorium_Badawcze_Muzeum_Tyrolskiego
GDN Dalmor_Gdynia
APK_Apartamentowiec Kraków
CTF_Rotunda / Changing the face
NH3 Nowa_Huta_Przyszłości
FOL Filharmonia_Olsztyn
MSL Muzeum_Solidarności
w górę